Koniczyna biała (rozesłana) – jest gatunkiem rośliny wieloletniej i pochodzi z terenów Azji, Europy i północnej Afryki. W Polsce roślina ta jest również uprawiana w odmianie pospolitej.
Uprawa białej koniczyny
Roślina ta jest uprawiana przeważnie na pastwiskach, do jej najważniejszych cech zaliczyć możemy:
– odporność na udeptywanie przez zwierzęta
– odporność na koszenie
– wysoką zawartość białka
– szybką regenerację po wypasie zwierząt
Biała koniczyna posiada trzy odmiany, które zostały zakwalifikowane do odmian botanicznych i mają największe znaczenie rolnicze. Do tych rodzajów białej koniczyny zaliczamy:
– drobnolistną
– średniolistną
– olbrzymią
Roślina ta posiada zdolność produkowania dużej ilości korzeni dzięki, którym jest ona bardzo ukorzeniona. Aby roślina prawidłowo się rozwinęła należy posadzić ją wiosną i dbać o to, by była dobrze nawodniona i nasłoneczniona. Koniczyna nie ma za dużo wymagań co do podłoża i bez problemu rośnie zarówno w glebach piaszczystych, jak i torfowych. Koniczyna rozesłana jest jedną z najczęściej uprawianych roślin na dużą skalę w naszym kraju z uwagi na właściwości pastewne.
Zastosowanie białej koniczyny
Koniczyna posiada przede wszystkim duże ilości białka i jest bardzo odporna na czynniki zewnętrzne. Roślina ta jest uprawiana na nasiona oraz wysiewana np. na pastwiskach. Korzenie tej koniczyny potrafią wytworzyć bakterie, dzięki którym znajdujący się w powietrzu azot zostaje przekazywany do gleby. Taki proces sprawia, że zmniejsza się potrzeba nawożenia jej azotem.
Lecznicze właściwości białej koniczyny
Koniczyna rozesłana jest bardzo cennym surowcem zielarskim z uwagi na fakt, iż posiada wiele właściwości leczniczych. Z rośliny tej można zrobić napar, który skutecznie działa na:
– usunięcie toksyn z organizmu
– grypę
– ból
– infekcje górnych dróg oddechowych
– bolesne miesiączkowanie
Jeżeli posiadamy problemy np. ze stanem zapalnym żył dobrze jest dodać koniczynę także do kąpieli.
Biała koniczyna jest rośliną miododajną, dlatego tak chętnie zapylana jest przez owady. Jej nektar bez problemu spijają trzmiele oraz pszczoły miodne. Roślina ta zapachem przyciąga już z daleka, dlatego z 1 ha pszczoły mogą wyprodukować nawet 100 kg miodu.
Miód z białej koniczyny jest bardzo delikatny w smaku i zawiera mniej wody niż inne odmiany. Obecnie na rynku bardzo ciężko jest kupić miód koniczynowy z uwagi na fakt, że nektar z tej rośliny jest wykorzystywany do produkcji miodu wielokwiatowego.
Biała koniczyna jak możemy zauważyć nie jest tylko chwastem rosnącym w ogródku, a rośliną, z której owady często czerpią nektar po to, abyśmy mieli wspaniały miód.