Cząber ogrodowy jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Roślina ta zamieszkuje tereny w południowo – wschodniej Europie, a jej uprawą zajmują się ludzie w wielu miejscach na świecie.
Cząber ogrodowy – charakterystyka
Roślina ta posiada niewielkie wymagania co do podłoża, w jakim zostanie zasiana i bardzo dobrze znosi susze. Jeżeli chcemy zasiać to zioło najlepiej będzie jeżeli zrobimy to w kwietniu, a miejsce jakie wybierzemy będzie dobrze nasłonecznione. Roślina ta dorasta do ok. 60 cm wysokości i jest bardzo rozgałęziona oraz obficie kwitnie. Smak cząbru przypomina połączenie mięty z tymiankiem. Zioło nazywane jest również „pieprzyk” z uwagi na fakt, że doskonale można nim zastąpić czarny pieprz.
Właściwości lecznicze cząbru
Roślina ta dzięki dużej zawartości olejków wykazuje działanie:
– antybakteryjne
– przeciwzapalne
– przeciwbólowe
– przeciwgrzybicze
Oprócz tego roślinę tą można stosować podczas stanów zapalnych skóry jak również w przypadku nieżytu żołądka. Najlepszym sposobem na wyżej wymienione dolegliwości jest zrobienie naparu z cząbru lub użycie go w postaci olejku eterycznego.
Zioło to posiada mnóstwo wartości odżywczych zawartych w 100 g, do których zaliczamy:
– 24 mg sodu
– 1051 mg potasu
– 69 g węglowodanów
– 46 g błonnika
– 7 g białka
– witaminy: A, D, B12, B6
– wapń
– żelazo
– magnez
Uprawa cząbru w ogrodzie
Roślinę tą wysiewa się wprost do ziemi najlepiej w kwietniu. Jej nasiona po wsadzeniu do gleby należy przykryć cienką warstwą ziemi. Ważną sprawą jest, aby na bieżąco starać się wyrywać rosnące chwasty i pilnować by ziemia nie była zbyt mokra. W chwili, gdy zauważymy, że nasza roślina zakwitła powinniśmy ją zebrać. Zebranie cząbru polega na ścięciu części nadziemnej lub wierzchołków pędów.
Zastosowanie cząbru w kuchni
Suszone ziele najlepiej jest dodawać do dań tłustych, ponieważ łagodzi wzdęcia. Oprócz tego doskonale sprawdza się do przyprawiania ziemniaków, ogórków kiszonych czy grzybów. Roślina ta świetnie podkreśla smak serów, mięs oraz ryb. Zioło najlepiej jest dodawać pod koniec gotowania.
Przeciwwskazania do stosowania cząbru
W przypadku kiedy stosujemy to zioło do potraw jest ono jak najbardziej bezpieczne i nie powoduje skutków ubocznych. Natomiast olejek z cząbru może prowadzić do problemów skórnych z uwagi na fakt, że jest on drażniący, dlatego powinien najpierw zostać rozrzedzony z wodą.
Roślina ta od lat stosowana była jako przyprawa lub lek na różne dolegliwości. Na chwilę obecną bez problemu zakupimy suszony cząber w sklepach zielarskich, który możemy wykorzystać jako napar lub przyprawę.